fallback

Полша дава на САЩ изтребителите си МИГ-29

Варшава е готова да разположи самолетите в база „Рамщайн“ в Германия, за да бъдат достъпни за Вашингтон

22:12 | 08.03.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Полша е готова да разположи своите изтребители МИГ-29 във военната база „Рамщайн“ в Германия и да ги предостави за използване на САЩ. Страната също така призова другите членки на НАТО, които разполагат с такава техника, да направят същото, заявиха от външното министерство във Варшава, цитирани от Ройтерс.

Американските законодатели накараха администрацията на американския президент Джо Байдън в понеделник да предприеме мерки за улесняване на трансфера на изтребители от Полша в Украйна и други страни от алианса и Източна Европа. Мярката е факт след молба от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

„Властите в Република Полша… са готови да разположат – незабавно и безплатно – всички свои изтребители МИГ-29 във военновъздушната база „Рамщайн“ и да ги оставят на разположение на правителството на Съединените американски щати“, се казва в позиция на министерството.

В замяна на това Варшава иска да бъде компенсирана от Вашингтон с използвани самолети със сходни оперативни способности. „Полша е готова незабавно да посочи  условията за покупка на самолетите“, допълват още от ведомството.

По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски отправи ново предупреждение към западните страни, че войната няма да спре в Украйна и че посегателството срещу свободите там ще засегне целия свят.

По време на интервю за предаването "World News Tonight" на ABC с Дейвид Мюир в понеделник Зеленски отново подчерта необходимостта от подсигуряване на въздушното пространство на Украйна - нещо, за което той безрезултатно призова САЩ и НАТО да помогнат.

„Не можем да позволим на Русия да бъде активна там, защото те ни бомбардират, обстрелват, изпращат ракети, хеликоптери, изтребители - много неща", каза Зеленски. „Ние не контролираме небето си", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още